THE CHAIN EFFECT

A Red Dot Design Award 2018 in the category of Environmental Graphics

THE CHAIN EFFECT

27

Aug

2018

Shanghai

Asia/Shanghai

Chinese

Population: 27 Million30 million in 2025

GDP: 251 6.6 %

BigMac: 2.74 us dollars

The Chain Effect
Yuyuan Road | Shanghai | China
 
The Chain Effect is a public space intervention within the framework of Shanghai’s Urban Design Festival hosted in 2017, and powered by MINI China through its platform Urban Matters, which curates and creates design solutions that tackle urban challenges confronting China’s creative class.
 
The Urban Design Festival is an ongoing event in Shanghai aiming to identify urban issues derived from modern daily lifestyle, and seeking to create interesting design solutions to solve them.
 
 

© 100architects


 
The “modern urban issue” to be tackled by the collaborative duet Anomaly + 100 Architects was to improve the pedestrian circulation in old neighborhoods of the city, where sidewalks are narrow and usually massively occupied by bicycles and scooters parked on them, and where zebra crossings are congested with people.
 
The first issue to be tackled was the bicycle parking congestion due to the proliferation of bicycles from the booming bike-sharing companies like Mobike or Ofo in Shanghai and China in general, which has created a new problem in the narrow sidewalks of the city, hindering the circulation of pedestrians.
 
 

© 100architects


 
Inspired by the chain of a bicycle, we came up with a simple yet creative graphic that would indicate the users the positions to park the bikes and also suggest in which angle they should be parked, optimizing the accommodation of more bikes in certain areas and freeing up 0,5 meters of sidewalk for a more comfortable pedestrian circulation.
 
 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 
The second issue to be solved was the motorbike parking congestion due as well to a rising proliferation of food delivery companies and online shopping delivery companies. Another modern problem that overcrowds not only the sidewalks, but also the traffic on the streets.
 
 

© 100architects


 
For this second exercise, we designed another simple graphic inspired in the commonly yet unbelievably packed delivery motorbike drivers usually spotted in the streets of Shanghai. The different stacked boxes become the right parking slots for the delivery drivers to park their motorbikes in a specific location and in an organized manner.
 
 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 
And the third and last tackled issue was the overcrowded zebra crossings in narrow streets, which in peak rush hours are very difficult to cross without bumping into other people crossing in the opposite direction.
 
 

© 100architects


 

© 100architects


 
To help organizing the pedestrian circulation over those zebra crossings we came up with a very simple yet extremely effective modification of the crossing’s white lines themselves, from straight to zig-zag lines, which created a pointing arrow shape, giving pedestrians a directional hint, splitting the circulation in two directions in order to avoid bumping into other people.
 
 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 
We are very glad this simple yet smart design was awarded with one of the most sought-after design awards in the world, the Red Dot Design Award 2018 in the category of Environmental Graphics.
After the prototype was received positively in the Changning District of Shanghai, more districts and municipal areas of Shanghai have begun to implement it.


 

© 100architects


 
 
CREDITS:
 
Project Name: The Chain Effect
Design: Anomaly (Shanghai) + 100architects (Shanghai)
Design Team: Ellie See (Anomaly Shanghai) + Marcial Jesus & Javier Gonzalez (100architects)
Creative Direction: Elvis Chau (Anomaly Shanghai)
Account Management: Nickel Lui (Anomaly Shanghai)
Production: Hong Yang Advertising (Shanghai) + 100architects (Shanghai)
Client: MINI China
Location: Yuyuan Road, Changning District, Shanghai, China
Area: 950 m2
Completion: November 2017
Awards: Red Dot Design Award 2018 (Environmental Graphics)


 

About

YuYuan Road Painted Scape

Designed in collaboration with Anomaly Shanghai, it consists on different painted scapes that provide simple yet creative solutions for modern urban issues such as pedestrian circulation on old neighborhoods of Shanghai.

To know more click above!

More images

What do you think?

(Required)

Street Intervention

What is an street intervention?
This is the smallest scale of interventions that takes place in the public realm of a city, related to the altering of a portion or a whole street or square, whether vehicular or pedestrian, by adding or installing new alienated elements to the existing configuration of the street.
 
This typology intervenes existing urban settings by occupying the ground of a given area and by acting as an accessible and multifunctional platform, catalyzing social interactions. It is a tactical intervention with a non-territorial nature, keeping a clear formal and aesthetic distinction from the existing surroundings.
 
The main objective of this typology is to trigger a massive public interest to the place through a strong visual impact, usually of a temporary nature, encouraging the rise of high public affluence during a specific period of time, becoming a remarkable virtual landmark that attracts customers and cultivates important human dynamics and commercial activity.


insta100

Related Moments
Bike parking

Bike parking

Finally a little bit of order!

Photo by Billy

Taken at THE CHAIN EFFECT

Nice idea!

Nice idea!

The parking perfectly fit between the trees

Photo by Leyla

Taken at THE CHAIN EFFECT

Perfect parking

Perfect parking

The pavement became more attractive also

Photo by Celia

Taken at THE CHAIN EFFECT

Publications

Latest
Crystal Pool in Archdaily

Crystal Pool in Archdaily

Crystal Pool is a creative public space intervention designed for the grand opening of a new mixed-use complex located in the New Bund, the emerging international business center in Pudong (Shanghai), with the aim of fostering entertainment & social interactions among new visitors, appealing to kids, youngsters & adults alike.

Crystal Pool in Archdaily

Underwater office in Frame

Underwater office in Frame

The design of Club Med's HQ in Shanghai was inspired by a swimming pool

Underwater office in Frame

Crystal Pool in mooool

Crystal Pool in mooool

水晶池是一项富有创造性的公共空间活动,它因位于上海浦东的新兴国际商务中心-晶耀前滩的新综合用途楼的隆重开业而设计。旨在促进新游客之间的娱乐和社交互动,吸引儿童、青少年和成人

Crystal Pool in mooool

Moments & Experiences

Insta 100