27:17:00:09

Pingwu village

HERMIT RETREAT

A fun twist of Chinese traditional architecture for a boutique hotel in the deep China.

HERMIT RETREAT

23

Mar

2021

Pingwu village

Asia/Chongqing

Hermit retreat
Pingwu County | Sichuan Province | China
 
Tradition vs. Modernity
 
The Hermit retreat has been designed to become a distinguished rural destination in Pingwu County, where Chinese tradition meets modern luxury.
 
 

© 100architects


 
Therefore, the design is strongly inspired in traditional Chinese rural architecture, but with a modern twist. We believe that the mixture of traditional & modern styles is the key for a successful boutique touristic destination in a rural setting. Thus, we have adopted certain traditional features of Chinese rural architecture into our design.
 
 

© 100architects


 
Fish-bone Masterplan vs. Atomized Masterplan
 
The challenge of this project was designing 1 rural hotel split in 2 different plots. The original position of the existing buildings in Plot 1 and Plot 2 are irregular and atomized.
 
 

© 100architects


 
Therefore, with the aim of sewing both plots together, we use a Fish-bone Scheme, in which the central path in between both plots is the main spine or lane, and from there we can easily reach and access every pavilion through secondary paths.
 
 

© 100architects


 
In order to achieve an efficient Fish-bone Scheme, we re-position all the pavilions nearby the main spine, separating the pavilions in Plot 2 from the neighbor pre-existing constructions on the North part, and proposing new pavilions in Plot 1, also closer to the central path.
 
 

© 100architects


 
The main spine, besides being the main circulation area, turns into a platform with areas for contemplation and social interaction, uniting both plots naturally into one comprehensive joint proposal.
 
 

© 100architects


 
 
Villas vs. Rooms
 
In order to offer a premium, private, cozy, boutique experience, we opted for organizing the units in separated wooden villas built on piles, rather than in rooms within the same building. This enhances the sense of privacy, and allows us to create private outdoor terraces to connect with nature in a much closer way.
 
 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 
The Elevated Lobby Building
 
The lobby building has been elevated from the ground level in order to obtain an extra covered, usable, open public space underneath for social interactions among guests. This open common space counts with a BBQ area, and a communal long table for sharing meals or bonfires at night.
 
 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 
Since it’s covered but not closed, its GFA counts as 50%, a good strategy to gain a big common usable area without increasing too much the total GFA of the plot.
 
 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 
The GFA of Happiness
 
Even though the GFA for the entire project was very limited, we have prioritized comfort, coziness, and happiness over built m2.
 
 

© 100architects


 
In the Plot 1, the brief suggested to use 160m2 as maximum building area, using 100m2 for the Lobby & common areas, and 60m2 in rooms. We completely inverted that formula, dedicating 100m2 to the villas to be able to get 3 villas of 33,3 m2 each + outdoor terrace, while using only 60m2 for the Lobby Building.
 
 

© 100architects


 
In the Plot 2, the brief suggested to use 120m2 as maximum building area, dedicating 100m2 to rooms and just 20m2 to open pavilions.
 
 

© 100architects


 
The Outdoor Areas
 
Attractive common outdoor areas can be used as selling points by the hotel managers, and ultimately will be what makes a great experience for guests.
 
 

© 100architects


 
Besides the central path as a space for contemplation, with outdoor seating opportunities, we have also created twisted versions of Chinese pavilions, covered spaces fostering social gatherings, playing, resting and fun outdoor experiences.


 

© 100architects


 

© 100architects


 
As outdoor features, we also created a “Gate Element” inspired in Chinese gates placed at the entrances of old towns or neighborhoods, indicating that once trespassing that gate, the nice experience begins.
 
 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 
 
Credits
 
PROJECT NAME: Hermit retreat
DESIGN: 100 Architects (Shanghai)
DESIGN TEAM: Marcial Jesús, Javier González, Mónica Páez, Lara Broglio, Keith Gong, Cosima Jiang, Ponyo Zhao, Elena Michelutti, Hayley Huang, Jango Zhang & Yuntong Liu.
PROJECT MANAGEMENT TEAM: Jenny Fan, Nicholas Lv & Eva Jiang.
CLIENT: Fortune Art Magazine (FA财富堂杂志社)
SIZE: 750m2
STATUS: Concept Design
LOCATION: Sichuan (China)

About

Hermit Retreat

The Hermit retreat has been designed to become a distinguished rural destination in Pingwu County, where Chinese tradition meets modern luxury. The design is strongly inspired in traditional Chinese rural architecture, but with a modern twist.

To know more click above!

More images

What do you think?

(Required)

Neighborhood Intervention

What is a neighborhood intervention?
This is the medium scale type of interventions that take place in the public realm of a city, related to the altering of a portion of a neighborhood. A type of intervention of such magnitude and notoriety that impacts not only the immediate surrounding urban environment, but rather the urban dynamics of a whole neighborhood, becoming an urban landmark and a local attractor of social interactions in a given neighborhood.
 
Most of the times, this typology combines several intervention tactics such as Painted Scapes and Grounded Objects, intervening existing urban settings, almost from the lens of Landscape Design, by creating spaces of opportunity for collective leisure, entertainment, play & joy, etc., catalyzing major social interactions across the neighborhood.
 
The main objective of this typology is to trigger a massive public interest to the place through a strong visual impact, usually of a permanent nature, encouraging the rise of high public affluence and establishing an urban landmark that can cultivate important human dynamics and boost commercial activity.

insta100

Latest Moments
This place is incredible!!!

This place is incredible!!!

It is the best place in Chongqing. Our family never had that much fun before! and it is 100% open to public! It is so modern and kids love it.

Photo by Andy Wang

Taken at AZALEA ECO-BUS STOP

有太多的特征可以感受

有太多的特征可以感受

有太多事情可以做。有太多的活动可以让家长和孩子一起玩乐。甚至爷爷辈也可以乐在其中。

Photo by 黄智

Taken at PEGASUS TRAIL

Great job! really!

Great job! really!

Siamo arrivati propio per caso, pasavamo vicino con la metro e poi lo abbiamo visto, non ci aspettavamo una cosa del genere! In fatti non abbiamo mai visto una cosa del genere come Pegasus Trail, un vero spazio pubblico fatto molto bene.

Photo by Aurora

Taken at PEGASUS TRAIL

Publications

Latest
Crystal Pool in Archdaily

Crystal Pool in Archdaily

Crystal Pool is a creative public space intervention designed for the grand opening of a new mixed-use complex located in the New Bund, the emerging international business center in Pudong (Shanghai), with the aim of fostering entertainment & social interactions among new visitors, appealing to kids, youngsters & adults alike.

Crystal Pool in Archdaily

Underwater office in Frame

Underwater office in Frame

The design of Club Med's HQ in Shanghai was inspired by a swimming pool

Underwater office in Frame

Crystal Pool in mooool

Crystal Pool in mooool

水晶池是一项富有创造性的公共空间活动,它因位于上海浦东的新兴国际商务中心-晶耀前滩的新综合用途楼的隆重开业而设计。旨在促进新游客之间的娱乐和社交互动,吸引儿童、青少年和成人

Crystal Pool in mooool

Moments & Experiences

Insta 100