SUNSET SKY RESORT

100architects designed all public spaces and facades of a ClubMed Hotel.

SUNSET SKY RESORT

25

Nov

2019

San Sicario

Africa/Abidjan

San Sicario Ski Resort
San Sicario | Italy
 
We were invited to this private design competition by ClubMed, the renown resorts company. The scope of the competition was to design a Ski Resort in San Sicario (Italy). Even though it was an unusual project for 100architects, we thought it would be a very interesting and a different exercise for our studio.
 
 

© 100architects


 
Furthermore, we took this challenge from the perspective of our design philosophy, taking advantage of the terraces which would become amazing public areas and entertainment spaces immersed in nature.
 
 

© 100architects


 
We drew conceptual inspiration from the surrounding nature, creating a façade system that is both functional and aesthetic. That will seek to mimic the natural transformation of the landscape occurring as altitude increases in the mountain.
 
 

© 100architects


 
Thus, we identify the skirts of the mountain to be very rocky and solid, as a robust basement of the mount, and as we travel up on the mountain, we start discovering the forested areas, with tall & svelte trunks identified as natural brisolé nicely filtering the sunlight that reaches the inner ground of the forest.
 
 

© 100architects


 
Finally, when surpassing the forest, we realize how fog gets stuck in between the Pinetops, almost like suspended white clouds that announce the clear skies above them.
 
 

© 100architects


 
In the same way, we have tried to reflect that natural transition in the building envelope, in accordance with the interior functions of the buildings which are also organized in a vertical arrangement, stacked on top of each other.
 
 

© 100architects


 
Therefore, the first floors of the building in contact with the ground level where technical facilities, equipment and back of house are laid out, are solved with a continuous solid façade solution, mimicking the rocky skirts of the mountain, but choosing wood as the predominant material due to its warmth and coziness look & feel, very much related to rural architecture.
 
 

© 100architects


 
Consequently, the immediate upper levels intended to host all the public facilities of the hotel are solved with a system of svelte louvers placed in front of glass surfaces, mimicking the pine trunks of the forest.
 
 

© 100architects


 
While the full transparency of glass grants a very good nat-ural lighting in indoor public areas, the louvers filter that sunlight, adding a rhythmic exterior look of the envelope.
 
 

© 100architects


 
Finally, the top bodies hosting the gues-trooms are solved with a special double skin based on very thin sticks laid out with differ-ent densities, playing with the opacity and transparency of the skin, mimicking the foggy feeling of being in between clouds. Creating a very permeable double skin at the terrace level allows us to provide certain level of privacy to the rooms’ terraces without sacrificing views and natural lighting.
 
 

© 100architects


 
Once solved the vertical facades of the building, we didn’t want to forget its 5th facades, the rooftops & terraces. We believe these ones will have a huge impact on the guests’ perception of the hotel, since they are visible from the guestrooms. Therefore, we also classified rooftops & terraces into 3 different types according to the role they play within the building.
 
 

© 100architects


 
Thus, we have the Rooftops, which are the last roofs of the 3 residential bodies, not vis-ible and therefore solved with gravel to keep it simple but elegant.
 
 

© 100architects


 
Then we have the Green Terraces, which are laid out within residential levels and are visible from upper floors. Since creating a real green roof implies a lot of technical complexities, we thought it would be convenient to beautify normal roofs with huge flower pots, which not only solve the problem of humidity on roofs but also adds beauty and style to those roofs.
 
 

© 100architects


 
And finally, we have the Public Terraces, which are basically outdoor extensions of the indoor public areas, where all the outdoor public activities of the hotel are hosted. These ones are solved as wooden decks, cozy transitable platforms filled with different activities and features encouraging social interactions.
 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 

© 100architects


 
 
CREDITS:
 
Project Name: San Sicario Ski Resort Facade
Design: 100architects (Shanghai) in collaboration with Diego Fuertes Product Designer (Shanghai)
Design Team: Marcial Jesús, Javier González, Diego Fuertes, Lara Broglio, Mónica Páez, Gong Xun, Cosima Jiang, Inés Chicurel, Elisabet Wong.
Client: Club Med
Area: 9250 m2
Completion: October 2019
Location: San Sicario, Italy
 

About

San Sicario Ski Resort Facade

The façade system seeks to mimic the natural transformation of the landscape.With conceptual inspiration from the surrounding nature, we design a warm and permeable envelope in accordance with the interior functions.

To know more click above!

More images

What do you think?

(Required)

Envelope Intervention

What is an envelope intervention?
It is the type of intervention that takes place in one or several facades of a building, related to the altering of its exterior appearance or function, whether vertical facades or the rooftop, by adding or installing new alienated elements to its existing external envelope.
 
This typology has an immediate impact on the perception of buildings within the cityscape, and therefore a larger impact on the city than interior interventions. However, similarly to the interior interventions, the procedure also responds to a surgical or parasitic intervention, in this case revamping the external attributes of the building, changing completely the way it is perceived and used by citizens and passersby.
 
This tactical intervention is based on the colonization of the existing external surfaces of a building by coating or covering them or even by inserting alien objects, placed on top of them, providing aesthetical and programmatic benefits that can enhance the appearance, in the case of vertical facades, and even the functionality of the envelope, in the case of rooftops.


insta100

Latest Moments
The most magical place in the world.

The most magical place in the world.

This is an awesome place to hangout with friends and family. They have plenty of activities and sights to see to keep you busy all day. I recommend this place if you enjoy having fun.

Photo by Vicky Ardh

Taken at CREEK PLAY

Nicely designed. And great for IG posts. 😅

Nicely designed. And great for IG posts. 😅

Very nice place to see! Totally worth a visit!!! I didn't expected such a place here. Just grab yourself a coffee and relax and watch the colorful hustle and bustle there.

Photo by Estelle Ling

Taken at URBAN RIPPLE

What a great playground!

What a great playground!

This park is the greatest with a wide variety of play equipment you won't find at other parks. It is awesome. My daughter loved it.

Photo by Paul Lim

Taken at OCTOPUS KINGDOM

Publications

Latest
Orange Phone Booth in 商店建筑 N03 from Japan

Orange Phone Booth in 商店建筑 N03 from Japan

The Phone Booths is a public space intervention powered by MINI China through its platform Urban Matters, which curates and creates design solutions that tackle urban challenges confronting China’s creative class.

Orange Phone Booth in 商店建筑 N03 from Japan

Big Bang in LAK N395 from Korea

Big Bang in LAK N395 from Korea

Big Bang is a creative public rooftop activation designed for a new mixed-use building located in the New Bund, the emerging international business center in Pudong (Shanghai), with the aim of fostering entertainment & social interactions among new visitors, appealing to kids, youngsters & adults alike.

Big Bang in LAK N395 from Korea

High Loop in La Vie N196 from Taiwan

High Loop in La Vie N196 from Taiwan

苏州河因有着诸多桥梁,甚至被称为桥梁博物馆,除了既定印象中的古调与灰色系墙面,由事务所100 Architects所发表、连接上海市老闸北和静安的凌波桥改造案High Loop, 更一举打破桥只是跨越的既定印象。

High Loop in La Vie N196 from Taiwan

Moments & Experiences

Insta 100