26:16:00:29

Shanghai

Underwater Office Space

ClubMed Headquarters in Shanghai

Underwater Office Space

12

Jul

2017

Shanghai

Asia/Shanghai

Chinese

Population: 22 Million30 million in 2025

GDP: 251 1,1 billion in 2025

BigMac: 2 us dollars

Underwater Office Space
The Bund | BFC Tower | Shanghai, China
 
100architects was commissioned by Club Med to design their new office space in Shanghai.
This project was in collaboration with the product designer Diego Fuertes.
 
 

© Amey Kandalgaonkar


The French company was moving its Asia-Pacific Headquarter to the recently finished Bund Financial Center, at The Bund, designed by Foster + Partners & Heatherwick Studio.
 
 

© Amey Kandalgaonkar


Club Med is specialized in the market of all-inclusive holidays, with many vacation villages and resorts in the most exotic and breathtaking destinations around the World.
 
 

© Amey Kandalgaonkar


From the very first meetings with them, they state very clearly that Club Med is an unconventional company, and their new office should reflect extravagancy, presenting themselves as a young & fresh company. Therefore, when brainstorming about the concept idea, the first thought in which we all agreed was to design an office that inspires vacations, holidays, and reflects the happiness that one feels when arriving to a new sunny destination at the sea.
 
 

© Amey Kandalgaonkar


Although the scope of work included the design of the entire office, Club Med specifically requested to have special accent in 2 main areas: the signature Lobby, which would be the space in charge of offering a very good first impression to clients and visitors alike; and the Pantry, which should be understood as a social space for employees, rather than just a pantry to have coffee or breakfast. Informal gatherings and team building activities were intended to take place in the social Pantry.
 
 

© Amey Kandalgaonkar


Based on a Mediterranean feelings of holidays, which is swimming, the Lobby was conceptualized to mimic a swimming pool, in which visitors would be submerged under water.
 
 

© Amey Kandalgaonkar


To create this illusion, a deep blue elevated pipe was designed to be hanging overheads, looping around the lobby defining different mini-areas within the lobby area. The shape of the pipe is at the same time projected onto the floor, in order to enhance the virtual subdivision of the space, having 2 different materials on both sides of the projected pipe: blue PVC carpet as the pool water, and PVC Wood flooring as the deck around the pool.
 
 

© Amey Kandalgaonkar


The result is a multifunctional (but virtually subdivided) space in which each loop offers a mini-function, such as a reception desk, meeting room, waiting area, informal meeting spaces, hanging phone booths, etc…
 
 

© Amey Kandalgaonkar


The Pantry was designed to be as functional as possible having into account the diversity of activities that it would host. As main features, a long yellow kitchen was designed to solve all the practical needs of cooking, storing, coffee making, etc, in the same space, while a wooden mini-amphitheater was located at the end of the space in order to provide enough seating areas for hosting communal activities or public speeches.
 
 

© Amey Kandalgaonkar


The working areas where solved with an open office typology, in order to foster relationships among employees and directors. Functionally efficient, working spaces count not only with long communal working tables, but also with private offices with glass partitions, enhancing transparency and bringing natural light to all corners. Hanging greenery has been also included as a good mood generator.
 
 

© Amey Kandalgaonkar


© Amey Kandalgaonkar


© Amey Kandalgaonkar


Special mention for the 2 pieces of signature furniture designed for the open office in order to provide platforms for interactions among employees. Their morphology defines other mini-functions such as team briefings, small workshops, informal meetings, etc…
 
 

© Amey Kandalgaonkar


© Amey Kandalgaonkar


© 100architects





About

ClubMed office space at the Shanghai Bund

Designed in collaboration with the product designer Diego Fuertes, the design mimic the inside of a swimming pool

To know more click above!

More images

One thought on “Underwater Office Space

  1. Rida says:

    Hi, Im a fresh architect from Pakistan who have also spent two years of her life in Shanghai. So it always interests me to come across the new work being done there. Your contribution to public and semi public spaces is important and beautiful. Turning a basic circulation space into an active user interactive space to create contrasting spaces is what most of the cities need at the moment to overcome the ‘serious-ness’ and otherwise, a rigid nature of spaces due to their function. Coming towards this particular project,
    I love the idea and concept however i feel like there could be a high potential for visual and acoustic effects and visitors/employees could actually interact with features such as interactive water walls, or visual water channels connected through walls and flooring with parts of flowing water that they could touch and feel too. Some more 3-Dimensionality instead of just a 2D interpretation of pool would have been more fun. But I would love to experience this space The concept is refreshing in its own for office spaces to light the morning up ultimately. Thumbs up 🙂

What do you think?

(Required)

Surgical Intervention

Product definition

It is an intervention of an existing structure; the intervention can be partial or overall depending of each individual case.
 
It is based on the removal and/or modification of its mass, and the addition of architectural elements to define new functions such as retail, commerce, entertainment areas and public spaces commonly open to the public.


Publications

Related
Eleven: People Places Ideas Design

"A path-finding installation by 100 Architects"

Eleven: People Places Ideas Design

WAC

"100 REVIVED SHANGHAI’S SHOPPING MALL WITH COLOURED STRIPES AND SPLASH…

WAC

Archilovers

"The project took place in an unfinished structure of a…

Archilovers