OCTOPUS KINGDOM

Transforming the rooftop in a fantastic and immersive experience inspired in marine animals.

OCTOPUS KINGDOM

28

May

2021

Shenzhen

Octopus Kingdom
Shenzhen | China
 
Octopus Kingdom is a new example of eye-catching urban playscape designed by 100architects on the rooftop of Gateaway One, a newly built shopping mall in Nanshan District, Shenzhen, China. It is a hyper-stimulating urban toy for Nanshan District and for all the visitors of the mall, a colorful intervention that acts as an urban attractor, calling the attention by standing out from its urban surrounding environment.
 
 
Octopus Kingdom | Official Video | 100 Channel
 



 

© 100architects


 

© RexZou


 
The playscape resembles a small village of sand castles on the seaside, and a gigantic Octopus emerging from the sea and approaching curiously the shore of this paradisiac beach, mesmerized by those colorful sand castles.
 
 

© 100architects


 

© RexZou


 
The 7-meters-high Octopus head, arises as the main IP play object visible from all the surrounding buildings, while its 8 wavy & meandering tentacles are playful courses of challenging activities and obstacles at the ground level, helping children to develop their physical abilities and cognitive skills while learning through play.
 
 

© RexZou


 
The 9 colorful sand castles on the beach create a “Play Route” which children can travel crossing from castle to castle, discovering new play opportunities in each of them.
 
 

© RexZou


 
The colorful floor, solved with EPDM to absorb impacts while playing, renders a beach, by using different shades of yellow to represent the sand, and different shades of blue to represent the sea.
 
 

© RexZou


 
Besides the main Octopus and the sand castles, the playscape is equipped with several sitting features, like the amphitheater for gathering, or stools & tables under a group of marine canopies for adults to rest while kids have fun.
 
 

© RexZou


 
The decorative lighting strategy seeking to achieve an impressive night effect, highlights the most recognizable profiles of the project, that is all the edges of the Octopus head, the edges of the sand castles and the edges of the amphitheater. Sparkling dots of light are embedded into the floor for a magical environmental effect, while custom-made algae-shaped lamps are implemented in the perimeter for a holistic and immersive marine experience.
 
 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 

© RexZou


 
 
Credits
 
PROJECT NAME: Octopus Kingdom
DESIGN: 100 Architects (Shanghai) Co., Ltd.
DESIGN TEAM: Marcial Jesús, Javier González, Mónica Páez, Lara Broglio, Keith Gong, Cosima Jiang, Ponyo Zhao, Elena Michelutti, Hayley Huang, Jango Zhang & Yuntong Liu.
PROJECT MANAGEMENT TEAM: Jenny Fan, Nicholas Lv & Eva Jiang.
CLIENT: Shenzhen Merchants Real Estate
SIZE: 750 m2
STATUS: Built
LOCATION: Shenzhen (China)
PHOTOGRAPHY: Rex Zou
VIDEOGRAPHY: Lalo Lopez

More images

What do you think?

(Required)

Envelope Intervention

What is an envelope intervention?
It is the type of intervention that takes place in one or several facades of a building, related to the altering of its exterior appearance or function, whether vertical facades or the rooftop, by adding or installing new alienated elements to its existing external envelope.
 
This typology has an immediate impact on the perception of buildings within the cityscape, and therefore a larger impact on the city than interior interventions. However, similarly to the interior interventions, the procedure also responds to a surgical or parasitic intervention, in this case revamping the external attributes of the building, changing completely the way it is perceived and used by citizens and passersby.
 
This tactical intervention is based on the colonization of the existing external surfaces of a building by coating or covering them or even by inserting alien objects, placed on top of them, providing aesthetical and programmatic benefits that can enhance the appearance, in the case of vertical facades, and even the functionality of the envelope, in the case of rooftops.


Projects

Related

insta100

Latest Moments
This place is incredible!!!

This place is incredible!!!

It is the best place in Chongqing. Our family never had that much fun before! and it is 100% open to public! It is so modern and kids love it.

Photo by Andy Wang

Taken at PEGASUS TRAIL

有太多的特征可以感受

有太多的特征可以感受

有太多事情可以做。有太多的活动可以让家长和孩子一起玩乐。甚至爷爷辈也可以乐在其中。

Photo by 黄智

Taken at PEGASUS TRAIL

Great job! really!

Great job! really!

Siamo arrivati propio per caso, pasavamo vicino con la metro e poi lo abbiamo visto, non ci aspettavamo una cosa del genere! In fatti non abbiamo mai visto una cosa del genere come Pegasus Trail, un vero spazio pubblico fatto molto bene.

Photo by Aurora

Taken at PEGASUS TRAIL

Publications

Latest
Crystal Pool in Archdaily

Crystal Pool in Archdaily

Crystal Pool is a creative public space intervention designed for the grand opening of a new mixed-use complex located in the New Bund, the emerging international business center in Pudong (Shanghai), with the aim of fostering entertainment & social interactions among new visitors, appealing to kids, youngsters & adults alike.

Crystal Pool in Archdaily

Underwater office in Frame

Underwater office in Frame

The design of Club Med's HQ in Shanghai was inspired by a swimming pool

Underwater office in Frame

Crystal Pool in mooool

Crystal Pool in mooool

水晶池是一项富有创造性的公共空间活动,它因位于上海浦东的新兴国际商务中心-晶耀前滩的新综合用途楼的隆重开业而设计。旨在促进新游客之间的娱乐和社交互动,吸引儿童、青少年和成人

Crystal Pool in mooool

Moments & Experiences

Insta 100