02:09:01:03

Chongqing

MUSIC STORY

Music-related interior revamp in the 4th floor of a commercial building

MUSIC STORY

01

Mar

2018

Shanghai

Asia/Shanghai

Chinese

Population: 27 Million30 million in 2025

GDP: 251 6.6 %

BigMac: 2.74 us dollars

MUSIC STORY
The Place | Interior Revamp | Shanghai, China


Music Floor is an interior revamp of the public areas in the 4th floor of The Place, which was dedicated to Music & Dance related stores, such as musical instruments stores and dance academies among others.
 
 
Youtube Video | VPN required
Music Story Video



Therefore, the proposal for the public areas should reflect that musicality and dancing spirit, to blend into its surrounding environment, enhance the customer experience and engage with their audience.
 
It was important to analyze the entire floor and identify potential key spots where featured installations could be placed without affecting the normal course of the commercial activity. By spreading and locating smartly the number of interventions along the entire floor, and connecting them with an eye-catching painted scape, we could create an interesting themed immersive experience minimizing the number of intervened spaces while maximizing the impact and success of the project as a whole.
 
The landings of both escalator cores, a residual wall, and the longest & narrowest corridor in the floor were identified as potential key spots to host the main installations.
 
 

photo by © Amey Kandalgaonkar


 
The surrounding space of the escalator cores were premium locations offering more generous spaces to host installations without really interfering in the pedestrian circulation.
 
One of them was the word MUSIC, consisting on giant eye-catching letters which could be used as seating and gathering feature right in front of the cinema’s entrance.
 
 

photo by © Amey Kandalgaonkar


 
The other one was a giant iPod, an interactive interface offering pretty much the same functionality as a real iPod thanks to the collaboration of Squiggle Labs by engineering the interactivity.
 
 

photo by © Amey Kandalgaonkar


 
In order to interfere the less as possible, we decided to cover the columns with a new iPod-looking case, turning a normal column into a fun feature. To enhance it, we added earphone-looking benches next to it.
 
 

photo by © Amey Kandalgaonkar


 
For the 3rd installation, we took advantage of an unused residual wall in the main corridor to turn it into an attractive space.
 
 

photo by © Amey Kandalgaonkar


 
The bent Piano was the idea we came up with in order to take advantage of the wall but still allow people to interact with the installation and be part of it.
 
 

photo by © Amey Kandalgaonkar


 
Again, in collaboration with Squiggle Labs we created an interactive Piano in which the piano keys would reproduce its sound & change its lighting behavior as people would step onto them.
 
 

photo by © Amey Kandalgaonkar


 
And the last intervention was in the longest & narrowest corridor in the entire floor. It was the less pleasantly walkable space within the 4th floor, and therefore it needed to be revamped to attract customers through it.
 
 

photo by © Amey Kandalgaonkar


 
But how to intervene a very narrow corridor without interfering in the pedestrian circulation? The ceiling.
 
That’s how we came up with the instrumental ceiling, a completely black ceiling embedded with bent flex neon LED strips, forming shapes of instruments and music related symbols. The result was a colorful music-related ceiling which would call the attention of passersby and would increase the flow of people through the corridor.
 
 

photo by © Amey Kandalgaonkar


 

by © 100architects


 

by © 100architects


 

by © 100architects


 

by © 100architects


 

by © 100architects


 

photo by © Amey Kandalgaonkar


 

photo by © Amey Kandalgaonkar


 


CREDITS
 
Project Name: Music Floor
Design: 100architects
Design Team: Marcial Jesus, Javier Gonzalez, Anshuman Roy
Interactive Engineering: Squiggle Labs
Production Company: Hong Yang Advertising
Client: The Place, Nanfung Group
Location: The Place, 100 Zunyi Road, Changning District, Shanghai, China
Built area: 1,000 m2
Completion: February 2018
Photography: Amey Kandalgaonkar
 


 

About

Music

Designed to revitalize an interior space of a commercial building with the “Music” theme creating many interactive lighting features to be openly used by anyone.

To know more click above!

More images

One thought on “MUSIC STORY

What do you think?

(Required)

Architectural Revamp

Product definition

It is an intervention inside or in the envelope of an existing structure. It is based on the removal or modification of its parts, and the addition of architectural elements with the purpose of defining new functions and attract new users fostering interactions. It is commonly used to revamp retail, commerce, entertainment areas in privately own public spaces (POPS) of free access.
 
In some cases, it is essentially an interior renovation in an existing building. In some others it is an exterior renovation of its envelope making it accessible and interactive in different ways toward the exterior.


insta100

Related Moments
A playing corridor

We went there often to stay with the kids

Taken at
MUSIC STORY

He's sleeping!

He was so tired after playing so much!

Taken at
MUSIC STORY

Following the music

We were guided by the colorful paintedscape

Taken at
MUSIC STORY

Publications

Related
Pixeland in PLOT from Argentina

"crear un espacio público multifuncional por adición y combinación de…

Pixeland in PLOT from Argentina

Pixeland in sb magazine from Germany

¨Pixeland is a public space project comprising a combination of…

Pixeland in sb magazine from Germany

The Chain Effect in Metatrend from Korea

"중국의 광고 에이전시인 어노말리와 건축 디자인 스튜디오인 100아키텍츠가 디자인한 보행자,…

The Chain Effect in Metatrend from Korea