15:07:01:27

Shanghai

HIGH LOOP

An eventful elevated park crossing Shanghai offering a unique urban journey

HIGH LOOP

10

Jul

2020

Shanghai

Asia/Shanghai

Chinese

Population: 27 Million30 million in 2025

GDP: 251 6.6 %

BigMac: 2.74 us dollars

High Loop
Life Hub | Shanghai | China
 
High Loop is a proposal for the renovation of Puji Road pedestrian bridge in Shanghai, the iconic bridge over the Suzhou Creek that connects the districts of Zhabei and Jing’an.
 
 

©100architects


 

©100architects


 
Official Video | Youtube Channel
 


 
The Suzhou Creek is known to be a museum of bridges because of the large amount of those structures crossing over the creek. This one in particular was first built over the Suzhou Creek in 1997 for pedestrians only.
 
 

©100architects


 
On 2009 for the World Expo of Shanghai, the bridge was renovated to allow access to small vehicles such bikes and scooters besides the pedestrians, improving the connectivity between Jing’an district and Zhabei district.
 
 

©100architects


 
The bridge extends over a kilometer in length as an elevated platform offering unique urban views from one of the most representative areas of Shanghai.
 
 

©100architects


 
However, it is currently underestimated when compared with other bridges crossing the Creek, hiding its uniqueness and amazing potential to become an urban landmark in Shanghai.
 
 

©100architects


 
Our proposal aims to transform the bridge into an eventful elevated park crossing the city offering a unique urban journey through one of the densest areas of Shanghai.
 
 

©100architects


 
The grey asphalt gives way to bold and bright colors, turning the bridge into an eye-catching elevated urban landmark.
 
 

©100architects


 
The design strategy of the High Loop organizes the different circulations by colors, creating a hierarchy of different rhythms and paces in which the bridge can be transited.
 
 

©100architects


 
While a straight lane in electric lime color defines the fast track for bicycles and motorbikes, a winding path in viscous magenta color was purposely introduced to slow down the pedestrian circulation.
 
 

©100architects


 
A contrasting loop that encourages pedestrians to take it slow, enjoy the journey and the privileged views over Shanghai’s urban landscape and the Suzhou Creek.
 
 

©100architects


 
As background color, a soothing cyan blue defines the spaces to stop & stay, spaces to socialize, meet and gather. From viewing decks to picnic plazas, lounge areas or mini amphitheaters, it’s in these cyan blue pockets where all the contrasting yellow urban furniture and social functions are located, allowing the loop to wind around them, encouraging the appearance of those pockets.
 
 

©100architects


 
In addition, new greenery planters are introduced, either as decorative elements or as functional separators of the motored track and the pedestrian path.
 
 

©100architects


 
Besides those functions, some of the cyan blue patches have been purposely left empty in order to leave flexible spaces to keep allowing the occurrence of informal pop-up night markets and vendors commonly seen in the current version of the bridge.
 
 

©100architects


 
The design does not change the current structure but rather transforms it by only adding a colorful painted scape and functional urban objects on top, improving circulation system and adding functional pocket.
 
 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 
Official trailer 1| Youtube Channel
 


 
Official trailer 2| Youtube Channel
 


 
 
Credits
 
PROJECT NAME: High Loop
DESIGN: 100 Architects (Shanghai)
DESIGN TEAM: Marcial Jesús, Javier González, Lara Broglio, Mónica Páez, Keith Gong, Cosima Jiang, Ponyo Zhao, Elena Michelutti, Ginger Huang
CLIENT: Undisclosed
SIZE: 1,000 m.
STATUS: Concept Design
LOCATION: Puji Road Bridge, Jing’an District, Shanghai (China)

About

High Loop

High Loop aims to transform the bridge into an eventful elevated public park crossing the city offering a unique urban journey through one of the densest areas of Shanghai turning the bridge into an eye-catching elevated urban landmark.

To know more click above!

More images

What do you think?

(Required)

PAINTED SCAPE

Product definition

The Painted Scape is a 2d architectural configuration, which is painted and/or coated to cover a significant area of an existing urban scape. This architectural configuration only intervenes – whether vertically or horizontally - on the surface of the space.
 
The interaction takes place in the interface between the user and the painted surfaces - vertical or horizontal - in which the users finds information, signals, functional areas and spaces.
 
The main objective of the painted scape is to call attention to the existing space, inject it with a unique identity, and highlight spatial functions with 2d aesthetics. Through these actions, this intervention makes a formerly unremarkable space an attraction for users and customers.


Publications

Latest
Crystal Pool in Archdaily

Crystal Pool is a creative public space intervention designed for…

Crystal Pool in Archdaily

Crystal Pool in gooood

水晶池是一项富有创造性的公共空间活动,它因位于上海浦东的新兴国际商务中心——晶耀前滩的新综合用途楼的隆重开业而设计。旨在促进新游客之间的娱乐和社交互动,吸引儿童、青少年和成人。

Crystal Pool in gooood

Underwater office in Frame

The design of Club Med's HQ in Shanghai was inspired…

Underwater office in Frame