THE RING

A masterplan proposal for a riverfront in Seoul

THE RING

03

Jun

2020

Seoul

Africa/Abidjan

The Ring
Jamsil Hangang Park Natural Swimming Pools | Seoul | South Korea
 
A creative international collaboration between 100 Architects (Shanghai), Carve (Amsterdam) and Urien (Seoul), with the local coordination & support of the landscape architect Walter Ryu, has resulted in this proposal for a leisure facility in Seoul, South Korea.
 
 

©100architects


 
Youtube Video | VPN required
The Ring and the Jamsil Hangang Park Natural Swimming Pools, Official video






 
With the purpose of improving the existing public facility of the Swimming Pool in Jamsil Hangang Park, the Municipality of Seoul launched a Competition for a design solution that would bring back the former glory of this 30-years-old facility on the banks of the Hang River.
 
 

©100architects


Not only by renovating the Swimming Pools themselves, but also seeking a solution that would reactivate the entire Park as a public destination within the City of Seoul.
 
 

©100architects


 

©100architects


 
Our mission transcended the renovation of the existing pools, targeting the reestablishment of the natural landscape and fulfilling an entire urban regeneration, turning Hangang Park into a major urban and ecological landmark for the city of Seoul, to be used throughout all seasons.
 
 

©100architects


 
The proposal unifies the pool complex with the surrounding cultural facilities. On the West, the Sagak Sagak Artistic Area, and on the East, the Botanical Learning Center.
 
The plan connects those 3 facilities through a system of meandering interweaved pedestrian paths, allowing easy pedestrian accessibility between all of them, transforming the entire riverfront into a prominent public natural destination.
 
 

©100architects


 
The joint proposal draws its inspiration from Taegeuk, the traditional Korean symbol which can be found in the National Flag of South Korea, as a very honored, loyal illustrative and recognizable shape. A perfect circle split in two halves, red & blue, representing the balance in the universe.
 
 

©100architects


 
The search for this balance between nature & architecture, is the core of our design, translating the Taegeuk into a circular architectural object, a pedestrian walkway shaped as a ring that encloses the main pool facility.
 
This circular walkway is interrupted at the riverbank, hovering over the river, a belvedere allowing amazing views over the Hang River.
 
 

©100architects


 
Curving upwards towards the highway, the elevated pedestrian walkway shields the pools from the traffic noise, and accommodates necessary indoor facilities under its roof at the same time. It flattens at the intersection with the riverfront promenade, in order to ease pedestrian connectivity;
 
 

©100architects


 
and finally, it protrudes over the riverbank, creating two walkable piers overlooking both, the river and the restored nature of the riverbank.
 
 

©100architects


 

©100architects


 
The undulating intertwined pedestrian paths create opportunities and affordances for the park’s public program. Programmatic interventions for entertainment and leisure spaces within the natural environment are envisioned, offering valuable interactions with nature.
 
 

©100architects


 

©100architects


 
The project counts with facilities and a wide range of spaces for practicing a wide range of sports, resting areas, shading structures and natural kids playscapes, resulting in a multifunctional park suitable for all kind of ages.
 
 

©100architects


 
All pools are designed in a sustainable way to naturally clean its water by using a helophyte filtering system with reeds planted around the pools. The treatment of cleaning the water is naturally done by bacteria living in the roots of the planted reeds.
 
 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 
 
CREDITS:
 
Project Name: The Ring
Design: 100 Architects (Shanghai) + Carve (Amsterdam)
100 Architects’ Design Team: Marcial Jesús, Javier González, Lara Broglio, Mónica Páez, Keith Gong, Cosima Jiang, Ponyo Zhao, Elena Michelutti.
Carve’s Design Team: Elger Blitz, Marleen Beek, Elke Krausmann, Susanna Vissani.
Local Partner in Seoul: Walter Ryu
Korean Landscape Architects: URIEN
Client: Seoul Metropolitan City, Hangang Project Headquarters.
Location: Jamsil Hangang Park, Seoul, South Korea
Area: 75,000 m2
Status: Concept Design
 

About

The Ring

This is a masterplan proposal for the competition launched by the Municipality of Seoul with the purpose of improving the public facilities of the Swimming Pools in Jamsil Hangang Park becoming a metropolitan public destination.

To know more click above!

More images

One thought on “THE RING

  1. Solkyu Park says:

    Hi! my name is Solkyu Park and I’m currently studying architecture (building technology) in TU delft as a master’s student. well, the study has only begun and I’ve been thinking a lot about many things lately and it was quite a surprise that your studio has this proposal over where I came from. Great ideas and I really hope this proposal becomes real in the heart of the Seoul city.

What do you think?

(Required)

ARCHITECTURAL REVAMP

It is an intervention inside or in the envelope of an existing structure. It is based on the removal or modification of its parts, and the addition of architectural elements with the purpose of defining new functions and attract new users fostering interactions. It is commonly used to revamp retail, commerce, entertainment areas in privately own public spaces (POPS) of free access.
 
In some cases, it is essentially an interior renovation in an existing building. In some others it is an exterior renovation of its envelope making it accessible and interactive in different ways toward the exterior.


Publications

Latest
Crystal Pool in Archdaily

Crystal Pool in Archdaily

Crystal Pool is a creative public space intervention designed for the grand opening of a new mixed-use complex located in the New Bund, the emerging international business center in Pudong (Shanghai), with the aim of fostering entertainment & social interactions among new visitors, appealing to kids, youngsters & adults alike.

Crystal Pool in Archdaily

Underwater office in Frame

Underwater office in Frame

The design of Club Med's HQ in Shanghai was inspired by a swimming pool

Underwater office in Frame

Crystal Pool in mooool

Crystal Pool in mooool

水晶池是一项富有创造性的公共空间活动,它因位于上海浦东的新兴国际商务中心-晶耀前滩的新综合用途楼的隆重开业而设计。旨在促进新游客之间的娱乐和社交互动,吸引儿童、青少年和成人

Crystal Pool in mooool