22:16:00:59

Shanghai

THE RING RIVERPARK

A masterplan proposal for a riverfront in Seoul

THE RING RIVERPARK

03

Jun

2020

Seoul

Jamsil Hangang Park Natural Swimming Pools
Jamsil Hangang Park | Seoul | South Korea
 
This proposal is the result of a creative international collaboration between 100 Architects (Shanghai), Carve (Amsterdam) and Urien (Seoul), with the local coordination & support of the landscape architect Walter Ryu.
 
 
Youtube Video | VPN required
Jamsil Hangang Park Natural Swimming Pools, Official video



 
With the purpose of improving the public facilities of the Swimming Pools in Jamsil Hangang Park, the Municipality of Seoul launched a Competition looking for a design solution that would bring back the former glory of this 30-years-old facility on the banks of the Hang River, not only by renovating the Swimming Pools themselves, but rather by seeking a solution that would reactivate the entire Park as a public destination within the City of Seoul.
 
 

©100architects


Therefore, the mission transcended the renovation of the pools, targeting a restoration of the natural landscape and fulfilling an entire urban regeneration, turning Hangang Park into a major urban-natural landmark in Seoul, to be used in all seasons.
 
 

©100architects


 

©100architects


 
The proposal unifies the pools complex with the surrounding cultural facilities. On the West, the Sagak Sagak Artistic Area, and on the East, the Botanical Learning Center. Thus, we connected those 3 facilities through a system of meandering interconnected pedestrian paths, allowing easy pedestrian connectivity between all of them, which would turn the entire riverfront into a prominent public natural destination.
 
 

©100architects


 
The joint proposal draw inspiration from the Taegeuk, the traditional Korean symbol which can be found in the National Flag of South Korea, as a very proud, patriotic, pictorial and recognizable shape. A perfect circle split in two halves, red & blue, representing the balance in the universe.
 
 

©100architects


 
In the search for that balance between nature & architecture, the main design action translates the Taegeuk into a circular architectural object, a pedestrian walkway that encloses the main pool facilities within.
 
 

©100architects


 
However, the circular walkway breaks up towards the river, allowing amazing views to Hang River.
 
 

©100architects


 
Bending upwards on the south part towards the highway, the pedestrian walkway isolates the pools from the noise, accommodating certain indoor facilities under its roof.
 
 

©100architects


 
Then it flattens at the intersection with the riverfront promenade, in order to ease pedestrian connectivity; and finally, it protrudes over the riverfront, creating two walkable piers overlooking both, the river and the pools.
 
 

©100architects


 

©100architects


 
The meandering interconnected pedestrian paths create opportunities for the park’s public programme. Pockets of entertainment and leisure spaces within the natural environment, offering valuable interactions with nature. Spaces for practicing a wide range of sports, resting areas under shadowing structures or even natural kids playscapes, resulting in a multifunctional park suitable for all kind of ages, citizens and tourists of Seoul.
 
 

©100architects


 

©100architects


 
The pools were designed in a sustainable way to naturally clean its water by using a helophyte filtering system with reeds planted around the pools.
 
 

©100architects


 
The treatment of cleaning the water is naturally done by bacteria living in the roots of the planted reeds.

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 

©100architects


 
 
CREDITS:
 
Project Name: Jamsil Hangang Park Natural Swimming Pools
Design: 100 Architects (Shanghai) + Carve (Amsterdam)
100 Architects’ Design Team: Marcial Jesús, Javier González, Lara Broglio, Mónica Páez, Keith Gong, Cosima Jiang, Ponyo Zhao, Elena Michelutti.
Carve’s Design Team: Elger Blitz, Marleen Beek, Elke Krausmann, Susanna Vissani.
Local Partner in Seoul: Walter Ryu
Korean Landscape Architects: URIEN
Client: Seoul Metropolitan City, Hangang Project Headquarters.
Location: Seoul, South Korea
Area: 75,000 m2
Status: Concept Design
 

About

Jamsil Hangang Park Natural Swimming Pools

This is a masterplan proposal for the competition launched by the Municipality of Seoul with the purpose of improving the public facilities of the Swimming Pools in Jamsil Hangang Park becoming a metropolitan public destination.

To know more click above!

More images

What do you think?

(Required)

ARCHITECTURAL REVAMP

Product definition

It is an intervention inside or in the envelope of an existing structure. It is based on the removal or modification of its parts, and the addition of architectural elements with the purpose of defining new functions and attract new users fostering interactions. It is commonly used to revamp retail, commerce, entertainment areas in privately own public spaces (POPS) of free access.
 
In some cases, it is essentially an interior renovation in an existing building. In some others it is an exterior renovation of its envelope making it accessible and interactive in different ways toward the exterior.


Publications

Latest
Crystal Pool in Archdaily

Crystal Pool is a creative public space intervention designed for…

Crystal Pool in Archdaily

Crystal Pool in gooood

水晶池是一项富有创造性的公共空间活动,它因位于上海浦东的新兴国际商务中心——晶耀前滩的新综合用途楼的隆重开业而设计。旨在促进新游客之间的娱乐和社交互动,吸引儿童、青少年和成人。

Crystal Pool in gooood

Underwater office in Frame

The design of Club Med's HQ in Shanghai was inspired…

Underwater office in Frame